sobota, 27 lipca 2013

Rurki z mięsem

Rurki z mięsem dość często goszczą na moim stole. Dzieci je bardzo lubią, my także :) Makaron pasuje na obiad, jak i kolację. Smacznego!

  
SKŁADNIKI
1 op. makaronu cannelloni Lubelli
700 g mięsa mielonego łopatki lub szynki
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
mały koncentrat pomidorowy (4-6 łyżeczek)
300-400 g sera żółtego
1 jajko
oregano
bazylia
sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra

JAK TO ZROBIĆ
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę, połowę tego szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą, pieprzem do smaku. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy (ok. 4-6 łyżeczek) gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Sos nie może być za gęsty wg uznania dodajemy wodę. Na koniec już po ściągnięciu z ognia dodajemy paprykę słodką i ostrą.

W drugim garnku szklimy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy surowe jajko i połowę startego żółtego sera.

Farszem napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.

 
 

środa, 24 lipca 2013

Kurczak na minie czyli kurczak w kawałkach

Kurczak na minie? Pewnie zastanawiacie się skąd taka nazwa? Nazwę wymyśliła moja mama :)
 
SKŁADNIKI
4 udka z kurczaka (kulinarne)
2 - 3 łyżki śmietany 18%
przyprawy

sól, pieprz, vegeta

opcjonalnie
koperek, natka pietruszki,
kukurydza, groszek, marchewka

JAK TO ZROBIĆ
Kurczaka bardzo dokładnie myjemy, ściągamy z niego skórę (jak ktoś lubi to może zostawić), łamiemy w pół, wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Takiego kurczaka dusimy na małym ogniu ok. 40 - 50 minut, w razie potrzeby dolewamy wodę. Jeżeli mięso kurczaka ładnie odchodzi od kości to znaczy, że jest już gotowe.

Garnek zdejmujemy z ognia, wyjmujemy udka i oddzielamy mięso od kości. Mięso bez kości wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę i dosmaczmy wg uznania solą, pieprzem lub vegetą. Przed podaniem do sosu dodajemy drobno posiekany koperek (może też być natka pietruszki, kukurydza z puszki, groszek z puszki itp.). Smacznego!


Moje rady
Dodając śmietanę trzeba uważać, aby się nie zważyła, bo wywar w którym gotował się kurczak jest gorący. Dlatego ja zawsze odlewam do miseczki kilka łyżek gorącego wywaru, dodaję do niego 2-3 łyżki śmietany i energicznie mieszam mieszadełkiem lub montewką, aby nie powstały grudki. Taki sosik wlewam do wywaru z kurczakiem, całość mieszam i dodaję koperek.

sobota, 20 lipca 2013

Brioszki z nutellą

Z braku czasu i drożdży wypróbowałam gotowe ciasto drożdżowe pudliszki. Oczywiście nie jest to samo co własnej roboty ciasto, ale za to można szybko zrobić mini drożdżówki (moja wersja z drożdżami), niestety mało ich wychodzi, bo przy apetycie moich dzieci zniknęły w 15 minut :)

 

SKŁADNIKI
1 opkowanie ciasta drożdżowego pudliszki
6-8 łyżek nutelli

JAK TO ZROBIĆ
Gotowe schłodzone ciasto drożdżowe „pudliszki” rozwijamy i smarujemy nutellą, zostawiając po 1,5 cm z długich boków. Zawijamy ciasto w roladę i kroimy w poprzek na kawałki szerokie na 2-2,5 cm. Układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5cm. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy na środkowym poziomie ok. 15-20min na rumiano.


W przepisie na opakowaniu były brioszki makowe. Z braku maku zrobiłam z nutellą za którą przepadają moje dzieci. Brioszki wyszły pyszne i zniknęły w momencie.

wtorek, 16 lipca 2013

Karkówka z pieczarkami i cebulką w pikantnym sosie pomidorowym

Szybkie i smaczne danie obiadowe. Karkówka po godzinie pieczenia jest taka krucha, że sama rozpływa się w ustach...

  
  
 SKŁADNIKI
1kg karkówki
3 cebule
300g – 500g pieczarek
vegeta

Sos
3 łyżki octu winnego
6 łyżek wody
2 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

JAK TO ZROBIĆ
Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy vegetą (można też solą - ale nie za dużo i pieprzem) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie smażymy na rumiano. W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy i lekko solimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy warstwami usmażoną karkówkę, cebulkę i pieczarki. Wszystko zalewamy sosem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

 
Moje rady
Trzeba uważać, aby nie przesolić. Sos jest dość słony więc trzeba dobrze go doprawić na słodko.

Jak nie macie czasu to karkówki i cebuli nie podsmażajcie. Ułóżcie warstwami surową karkówkę, cebulę i pieczarki.

sobota, 13 lipca 2013

Maślankowe ciasto z truskawkami

Na zakończenie sezonu truskawkowego - polecam zrobić maślankowe ciasto z truskawkami.

  
SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
truskawki - ilość wg uznania

JAK TO ZROBIĆ
Cukier i jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut. Maślankę i olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na pół lub w ćwiartki.
Truskawki układamy na cieście, lekko wduszamy. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor.
Smacznego!

 

środa, 10 lipca 2013

Cebularze zamojskie

Cebularze - przysmak prosto z Zamościa. Jadłam je bardzo dawno temu...


SKŁADNIKI na ciasto
350 g mąki pszennej typ750
150 g mąki razowej orkiszowej
1 szklanka ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
40 g masła

cebula z makiem
4 średnie cebule
3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

  



JAK TO ZROBIĆ
Cebulę przygotowujemy najlepiej na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Gorącą mieszamy z makiem, solą i oliwą. Szybko przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 5 minut. Po ostygnięciu cebuli wkładamy do lodówki.







Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże i cukier. Pozostawiamy do spienienia, ok. 15 minut.

Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem.









Mąki przesiewamy, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzone masło, sól, oliwę i roztrzepane jajka (zostawiamy 2 łyżki na posmarowanie cebularzy).












Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. 











Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.













Po godzinie...














Ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i dzielimy na 12 części. 





 






Każdą część wałkujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. 









Brzegi smarujemy odłożonym jajkiem i na środek rozkładamy cebulę z makiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.









 Po 45 minutach...









Cebularze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy góra-dół z termo-obiegiem w temp. 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.




Bezy czy beziki? Słodki smakołyk dla dzieci i dorosłych

Coś co dzieci i dorośli lubią najbardziej, a poniektórzy uwielbiają jak np. ja i mój Wiktorek :) Po upieczeniu, przez kilka dni trzymam bezy w piekarniku, aby były chrupiące i nie nabrały wilgoci.

 

SKŁADNIKI
5 białek
15 czubatych łyżek cukru (po 3 łyżki cukru na 1 białko)
sól 

JAK TO ZROBIĆ
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy ok.10 minut. Nagrzewamy piekarnik na 100 stopni. W tym czasie nakładamy bezy blisko siebie za pomocą rękawa cukierniczego lub za pomocą dwóch małych łyżeczek (nabieramy na jedną łyżeczkę masę a drugą ściągamy) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 100 stopni, góra-dół. Po godzinie sprawdzamy czy są w miarę suche, jeśli tak to wyłączamy piekarnik i czekamy aż całkowicie się wysuszą.
Smacznego!
 
przed pieczeniem

po upieczeniu

środa, 3 lipca 2013

Lemoniada domowej produkcji - super smakuje na upalne dni

Takie upały na dworze, aż szkoda nie ugasić pragnienia domową, zimną lemoniadą prosto z lodówki, z odrobiną mięty i jeszcze z kilkoma kostkami lodu. Zachęcam do zrobienia.

 
SKŁADNIKI
1 cytryna
garść świeżej mięty (nie musi być)
2 łyżki cukru trzcinowego
1,2 - 1,5 litra wody


JAK TO ZROBIĆ
Wyciskamy sok z cytryny (ma być bez pestek) wlewamy do dzbanka, dodajemy miętę, cukier trzcinowy i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Studzimy. Zalewamy chłodną wodą i wstawiamy do lodówki, minimum na godzinę. Podajemy bardzo dobrze schłodzoną z kostkami lodu. Smacznego!