Mm mm cieplutkie racuchy z jabłkami :) Dawno ich nie jadłam i dzisiaj smakowały wyśmienicie. Słodkie, puszyste, co tu dużo mówić po prostu pyszne. Pasują na podwieczorek, a ja je czasami robię w piątek na obiad. Smacznego!
SKŁADNIKI
1,5 - 2 szklanki mąki
4 łyżeczki cukru
25 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 duże jabłko
olej lub oliwa do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną mleka.
(1) Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
(1) Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę.
(2) Jak drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały cukier i ciepłe mleko.
(3) Mieszamy na gładką masę i dodajemy jabłka, ponownie mieszamy.
(4) Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
(3) Mieszamy na gładką masę i dodajemy jabłka, ponownie mieszamy.
(4) Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz