Dzisiaj nowość w kuchni - kotleciki bałkańskie czyli kotlety mielone z tymiankiem, natką pietruszki i pomidorami. Niby taki niepozorny mielony z wkładką, a smakuje całkiem smacznie. Szybki obiad (jeżeli mamy już gotowe zmielone mięso), a jeszcze szybciej znikają z talerza... Przepis z Palce Lizać GW. Polecam i smacznego!
500 g mielonego mięsa mieszanego - u mnie łopatka wieprzowa
100 g posiekanej natki pietruszki
jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos Ljutenica
1/2 szklanki keczupu
łyżka pasty paprykowej, np. węgierskiej
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
sól
JAK TO ZROBIĆ
Z podanych składników na kotlety wyrabiamy jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem ljutenica. U mnie było tradycyjnie czyli z ziemniakami i z pomidorami ze śmietaną.
Składniki na sos mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Taki sos podaje się do grillowanych kotletów mielonych na Bałkanach.
Biorę udział w akcji:
Biorę udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz