Szybkie i smaczne danie obiadowe. Karkówka po godzinie pieczenia jest taka krucha, że sama rozpływa się w ustach...
SKŁADNIKI
1kg
karkówki
3 cebule
300g –
500g pieczarek
vegeta
Sos
3 łyżki
octu winnego
6 łyżek
wody
2 łyżki
ketchupu pikantnego
3 łyżeczki
cukru
3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
JAK TO ZROBIĆ
Karkówkę
kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy vegetą (można też solą - ale nie za dużo i pieprzem) i odstawiamy na
2 godziny do lodówki. Następnie smażymy na rumiano. W tym czasie kroimy cebule,
podsmażamy i lekko solimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie
układamy warstwami usmażoną karkówkę, cebulkę
i pieczarki. Wszystko zalewamy sosem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Moje rady
Trzeba
uważać, aby nie przesolić. Sos jest dość słony więc trzeba dobrze go doprawić
na słodko.
Jak nie macie czasu to karkówki i cebuli nie podsmażajcie. Ułóżcie warstwami surową karkówkę, cebulę i pieczarki.
Jak nie macie czasu to karkówki i cebuli nie podsmażajcie. Ułóżcie warstwami surową karkówkę, cebulę i pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz