Potrawa zapieczona w piekarniku zazwyczaj wszystkim smakuje, a to w dużej mierze za sprawą chrupiącej złotej skórki, która powstaje na wierzchu. No i ten zapach.... rozchodzi się po całym domu. Indyk w kremowym sosie z pieczarkami i brokułami bardzo fajnie się komponuje. Nie wspominając już, że obiad lub kolacja powstaje w ekspresowym tempie. Do obiadu zrobiłam jeszcze pieczone ziemniaczki. Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD9dklmVoQ9XH65o2jMpEATEOu-8uVkr9hyphenhyphentPnAbeqL6Fu_m2KN3Aaoe7WtIbrDlLg5thw4WJ8DIjuxJWJVDZvImt1WhD41b8KFtRzRPaC1wUqyX-Whvdh2IhC9miHWmqA5TwdjmoXDhBo/s640/_DSC0427_1.jpg)
SKŁADNIKI
500 g piersi indyka
300 g pieczarek
po łyżce oleju i masła
200 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki
brokuł
100 g sera gouda
pieprz
sól
JAK TO ZROBIĆ
Myjemy indyka, osuszamy i kroimy w paski.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na głębokiej suchej patelni, potem dodajemy po łyżce masła i oleju, smażymy 3 - 4 minuty. Podlewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na głębokiej suchej patelni, potem dodajemy po łyżce masła i oleju, smażymy 3 - 4 minuty. Podlewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Śmietankę łączymy z mąką i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuła blanszujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z patelni, posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 220*C przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz