niedziela, 26 października 2014

Suszone warzywa czyli domowa vegeta

Warzywa są już tanie więc można poszaleć i zrobić trochę zapasów na zimę. W sobotę kupiłam kilogram marchewki, 3 pietruszki, dużego selera, pora i 3 cebule, wszystko starłam na tarce i ususzyłam. Tak powstała domowa vegeta bez konserwantów. Idealna suszona włoszczyzna do zup. Smacznego!







SKŁADNIKI

ilość wg waszego uznania
u mnie
(1 kg) marchewka
(3 szt.) pietruszka
(1 szt.) seler
(1 szt.) por
(3 szt.) cebula czerwona (może być biała)
(2-3 łyżeczki) kurkuma


JAK TO ZROBIĆ
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy maszynki do warzyw. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy ze sobą. 

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich cienką warstwę warzyw. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 80-100*C i suszymy z lekko otwartymi drzwiczkami (najlepiej włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki piekarnika). Drzwiczki muszą być lekko uchylone, ponieważ warzywa mają wodę, ona paruje i nie ma czym uciekać. Suszymy, aż warzywa będą wysuszone... ok. 2-3-4 godzin. Wszystko zależy też od grubości warzyw jaką położymy na blaszce. Dlatego co jakiś czas musimy je przemieszać, żeby równomiernie się suszyły. 

Do wysuszonych warzyw dodajemy kurkumę, mieszamy i przekładamy do słoików. 


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz