SKŁADNIKI
500 g śledzi
2 cebule (biała i czerwona)
130 ml wody
3 łyżki octu winnego
3 łyżeczki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
1-2 łyżki tymianku
1-2 łyżki bazylii
JAK TO ZROBIĆ
Śledzie moczymy ok. 3 godzin lub całą noc.
Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy ocet, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Studzimy.
Śledzie odsączamy, kroimy w większe kawałki.
W większym naczyniu układamy warstwami: śledzie, cebulę z zalewy i posypujemy przyprawami (zwykle w litrowym słoiku wychodzi po 5 warstw). Na koniec wszystko zalewamy zalewą i zasypujemy bazylią i tymiankiem. Ostawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 2 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz