Na miły początek Roku 2014 zapraszam na tartę ze snickersem. Smacznego!
SKŁADNIKI
150 g
herbatników lub „czarnych markizów”
6 łyżek
masła
250 g serka
mascarpone
400 g = 1
puszka kremu krówkowego
3 batony
snickers (każdy po 50 g)
70 g białej
czekolady
250 ml
śmietanki 30%
Herbatniki
kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, mieszamy łyżką lub ręką. Dno tortownicy
średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę herbatnikową,
dobrze dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 7 minut.
Studzimy.
Białą
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, serek mascarpone miksujemy i dodajemy
połowę puszki masy krówkowej (ok. 200 g) i białą czekoladę, miksujemy na gładką
masę. Dodajemy pokrojone w kostkę dwa batony snickers i delikatnie mieszamy
łyżką. Wykładamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na całą noc.
Na drugi
dzień ubijamy śmietanę, wykładamy na masę snickersową. Trzeciego batona kroimy,
białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy. Chłodzimy lub od razu podajemy :)
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz