Szybka sałatka z makaronem, cukinią, suszonymi pomidorami i rukolą. Jak się okazuje makaron jest super dodatkiem do sałatek. Różne kształty i gatunki makaronu sprawiają, że każda sałatka jest inna i efektowna. Zapraszam do spróbowania. Smacznego!
SKŁADNIKI
1 średnia cukinia
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju z zalewy z pomidorów
makaron ciemny - ilość wg uznania (żeby nie przeważał w sałatce tylko niech stanowi tutaj składnik)
mix sałat, a wg mnie najlepsza jest rukola
garść pomidorków cherry lub koktajlowych
300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 mała czerwona cebula
oliwa
bazylia, oregano lub przyprawa włoska
garść uprażonych pestek z dyni
kilka listków świeżej bazylii
JAK TO ZROBIĆ
Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a potem w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy cukinię, przyprawiamy przyprawą włoską lub oregano i bazylią. Chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, studzimy.
Makaron gotujemy, studzimy
Fasolkę gotujemy, studzimy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.
Listki bazylii kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz