wtorek, 29 kwietnia 2014

Szynka w sosie chrzanowym

Co zrobić na obiad? Może mięso w sosie chrzanowym? Zapraszam po przepis :)




SKŁADNIKI
1 kg szynki wieprzowej
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
kostka warzywna
chrzan
mąka
śmietana
sól, pieprz, cukier


JAK TO ZROBIĆ
Szynkę myjemy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumy, zmniejszamy gaz. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz kostkę warzywną. Mięso gotujemy do miękkości ok. godziny. 

Odlewamy płyn z mięsa, zaprawiamy chrzanem, mąką i odrobiną śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Mięso podajemy polane sosem chrzanowym z surówką np. z czerwonej kapusty.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz