Moja rolada bierze udział w konkursie
"Mięta i pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w Fabryka Form"
SKŁADNIKI
na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na masę truskawkową:
max. 1 kg truskawek
60 ml = 1/4 szklanki wrzącej wody
5 łyżek cukru
250 g masła
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od biszkoptu
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej masy ok. 5-7 minut. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztrzepane żółtka. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120*C, a następnie podnosimy temperaturę do 180*C i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.
Upieczony jeszcze gorący biszkopt wyciągamy z blaszki. Odrywamy papier, kładziemy na ściereczce i przykrywamy drugą ścierkę. Biszkopt nie może być suchy, musi się "spocić".
Masa truskawkowa
Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę, wsypujemy cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Masło kroimy w kostkę.
Teraz UWAGA bo będzie pryskać!
Wrzący syrop cukrowy przelewamy do wysokiego naczynia, wrzucamy masło i szybko miksujemy. Aby mniej pryskało najlepiej wstawić miskę do zlewu. W trakcie miksowania do zlewu wlewamy zimną wodę, aby masło szybciej się ścięło. Miksujemy na biały puch.
Dodajemy truskawki, miksujemy na gładką masę - ilość truskawek wg uznania, ja lubię dać dużo, żeby krem był wyraźnie truskawkowy, a nie maślany. Na koniec dodaję kilka drobno pokrojonych truskawek.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Na jeden wykładamy połowę masy, na drugi resztę. Na masę luźno wykładam jeszcze kilka truskawek pokrojonych w ósemki. Zawijamy krótszym bokiem do środka. Zawijamy w papier śniadaniowy. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.
Smacznego!
Biorę udział w akcjach kulinarnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz