Gdy przychodzi wiosna i pojawiają się już młode warzywa, najbardziej nie mogę doczekać się młodej kapusty, która jest słodka i chrupiąca i którą mogę jeść samą bez dodatków. Z drugiej strony taka doprawiona z kawałkiem mięsa z grilla, mm nie powiem też smakuje dobrze. Surówka wg mojego przepisu jest lekko ostra, lekko słodka, po prostu pyszna! Polecam :)
SKŁADNIKI
główka młodej kapusty
jabłko
pęczek szczypiorku
1-2 ząbki czosnek
sok z cytryny
majonez
musztarda
śmietana
sól, pieprz, cukier
JAK TO ZROBIĆ
Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, na koniec polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Bardzo drobno kroimy szczypiorek.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Sos: majonez łączymy ze śmietaną i musztardą - dokładnie mieszamy.
Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Mmm pychotka! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz