SKŁADNIKI na ptysie
250 g = 1 kostka smalcu
250 ml = 1 szklanka wody
280 g mąki
9 jajek
SKŁADNIKI na masę budyniową
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
2 cukry waniliowe
0,5 szklanki cukru białego
1,5 szklanki mleka
250 g masła
JAK TO ZROBIĆ
Ptysie
Smalec z wodą rozpuszczamy, dodajemy mąkę. Gotujemy ok. 10 minut cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, wbijamy po jednym jajku.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 - 230 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy. PCiasto ptysiowe wkładamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy lub po prostu nakładamy ciasto na łyżkę, a drugą ściągamy na blaszkę. Ptysie pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Aby ptysie nie opadły:
Wszystkie ptysie układamy na blaszce i na całą noc wkładamy do ostudzonego piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami. Proponuję włożyć łyżkę drewnianą lub coś innego, aby przez przypadek się nie zamknęły.
Masa budyniowa
Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku łączymy dwie mąki, mieszamy aby nie powstały grudki. Na wrzące mleko wlewamy mleko z mąką, energicznie mieszamy i chwilę gotujemy. Studzimy - musi być dość chłodne, aby po połączeniu z masłem nie zrobiło się rzadkie. Podstawa - bardzo dobrze schładzamy!
Masło ucieramy na puch. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do utartego masła. Masa budyniowa gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz