Sok malinowy idealny na zimę i deszczową pogodę. Pasuje jako dodatek do herbaty, do budyniu, a dla mnie najlepszy jest SAM z gorącą wodą mmm pychotka :) Polecam!
SKŁADNIKI
1 kg malin
1 kg cukru
1 pojemnik to ok. 400 g - 450 g malin
cukru można dać mniej lub więcej jak kto woli :)
JAK TO ZROBIĆ
Maliny dokładnie przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 - 40 minut, aż maliny puszczą sok. Następnie garnek z malinami stawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aż owoce rozpadną się, a cukier rozpuści.
Gotowy, przestudzony sok przelewamy przez sito, a jak trzeba to nawet przecieramy. Tak powstały sok bez pestek doprowadzamy do wrzenia, szumowiny zdejmujemy. Sok malinowy wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce.
Można też po zakręceniu słoików odwrócić je denkiem do dołu. Ja tego nie praktykuję, ponieważ ładnie się wekują bez odwracania i nakrętka jest wklęsła.
Moje rady
Sok z malin po otwarciu trzymaj w lodówce ok. 2 tygodni.
Biorę udział w akcjach:
Biorę udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz