Dzisiaj zapraszam na makaron z cukinią. Pierwszy raz robiłam to danie i moje wrażenie to wielkie pozytywne zaskoczenie, a można je wyrazić tak: coś pysznego, niebo w gębie, rozkosz podniebienia, cud miód i... nic więcej nie powiem, sami spróbujcie :) Przepis mam od Pani Magdy, którą serdecznie pozdrawiam!
SKŁADNIKI na 4 porcje
1 opakowanie makaronu np. tagliatelle tzw. fale z Lubelli
2 średnie cukinie
5 suszonych pomidorów w oleju
250 g serka mascarpone
2 ząbki czosnku
oliwa lub olej z pomidorów
przyprawy
sól, pieprz, bazylia suszona lub świeża
JAK TO ZROBIĆ
Na początku gotujemy makaron w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Cukinię myjemy, końcówki ścinamy. Cukinię kroimy na cztery części, a potem w plasterki - niezbyt cienko, żeby było ją czuć pod zębem :)
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Jak mamy świeże listki bazylii to 4 - 5 listów kroimy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów (smak będzie idealny), smażymy cukinię. Jak cukinia ładnie się podsmaży dodajemy pocięte pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, chwilę smażymy i dodajemy świeżą bazylię lub szczyptę suszonej. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Na koniec dodajemy serek mascarpone, powoli mieszamy, aby cukinia i pomidory oblepiły się delikatnym, kremowym sosem.
Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię do sosu z cukinią, chwilę mieszamy. Na wierzch dania kładziemy kilka listów świeżej bazylii i gotowe!!!
Smacznego!
Moje rady
Nie dawajcie za dużo oliwy, ponieważ cukinia ją szybko wchłonie, a poza tym mascarpone jest dość tłustym serem.
Biorę udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz