SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
truskawki - ilość wg uznania
JAK TO ZROBIĆ
Cukier i jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut. Maślankę i olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na pół lub w ćwiartki.
Truskawki układamy na cieście, lekko wduszamy. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz