SKŁADNIKI na ciasto
350 g mąki
pszennej typ750
150 g mąki
razowej orkiszowej
1 szklanka
ciepłego mleka
50 g
świeżych drożdży
2 łyżeczki
cukru
2 łyżeczki
soli
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 jajka
40 g masła
cebula z
makiem
4 średnie
cebule
3 łyżki
niebieskiego maku
1 łyżka
soli
2 łyżki
oliwy z oliwek
JAK TO ZROBIĆ
Cebulę
przygotowujemy najlepiej na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na wolnym ogniu
przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Gorącą mieszamy z makiem, solą i oliwą. Szybko
przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 5 minut.
Po ostygnięciu cebuli wkładamy do lodówki.
Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże i cukier. Pozostawiamy do spienienia, ok. 15 minut.
Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem.
Mąki przesiewamy, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzone masło, sól, oliwę i roztrzepane
jajka (zostawiamy 2 łyżki na posmarowanie cebularzy).
Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.
Po godzinie...
Ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i dzielimy na 12 części.
Każdą część wałkujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm.
Brzegi smarujemy odłożonym jajkiem i na środek rozkładamy cebulę z makiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz