środa, 10 lipca 2013

Cebularze zamojskie

Cebularze - przysmak prosto z Zamościa. Jadłam je bardzo dawno temu...


SKŁADNIKI na ciasto
350 g mąki pszennej typ750
150 g mąki razowej orkiszowej
1 szklanka ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
40 g masła

cebula z makiem
4 średnie cebule
3 łyżki niebieskiego maku
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

  



JAK TO ZROBIĆ
Cebulę przygotowujemy najlepiej na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Gorącą mieszamy z makiem, solą i oliwą. Szybko przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 5 minut. Po ostygnięciu cebuli wkładamy do lodówki.







Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże i cukier. Pozostawiamy do spienienia, ok. 15 minut.

Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem.









Mąki przesiewamy, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzone masło, sól, oliwę i roztrzepane jajka (zostawiamy 2 łyżki na posmarowanie cebularzy).












Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. 











Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.













Po godzinie...














Ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną mąki i dzielimy na 12 części. 





 






Każdą część wałkujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. 









Brzegi smarujemy odłożonym jajkiem i na środek rozkładamy cebulę z makiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.









 Po 45 minutach...









Cebularze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy góra-dół z termo-obiegiem w temp. 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz