Coś co dzieci i dorośli lubią najbardziej, a poniektórzy uwielbiają jak np. ja i mój Wiktorek :) Po upieczeniu, przez kilka dni trzymam bezy w piekarniku, aby były chrupiące i nie nabrały wilgoci.
5 białek
15
czubatych łyżek cukru (po 3 łyżki cukru na 1 białko)
sól
JAK TO ZROBIĆ
JAK TO ZROBIĆ
Białka
ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce
cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy ok.10 minut. Nagrzewamy
piekarnik na 100 stopni. W tym czasie nakładamy bezy blisko siebie za pomocą
rękawa cukierniczego lub za pomocą dwóch małych łyżeczek (nabieramy na jedną
łyżeczkę masę a drugą ściągamy) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 100 stopni, góra-dół. Po godzinie
sprawdzamy czy są w miarę suche, jeśli tak to wyłączamy piekarnik i czekamy aż
całkowicie się wysuszą.
Smacznego!
Smacznego!
przed pieczeniem |
po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz