Rurki z mięsem dość często goszczą na moim stole. Dzieci je bardzo lubią, my także :) Makaron pasuje na obiad, jak i kolację. Smacznego!
SKŁADNIKI
1 op.
makaronu cannelloni Lubelli
700 g mięsa
mielonego łopatki lub szynki
3 cebule
3 ząbki
czosnku
2 puszki
pomidorów
mały
koncentrat pomidorowy (4-6 łyżeczek)
300-400 g
sera żółtego
1 jajko
oregano
bazylia
sól,
pieprz, cukier, papryka słodka i ostra
JAK TO ZROBIĆ
JAK TO ZROBIĆ
Cebulę
kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę, połowę tego szklimy
na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy
oregano, bazylią, cukrem, solą, pieprzem do smaku. Dodajemy mały koncentrat
pomidorowy (ok. 4-6 łyżeczek) gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Sos nie może być
za gęsty wg uznania dodajemy wodę. Na koniec już po ściągnięciu z ognia
dodajemy paprykę słodką i ostrą.
W
drugim garnku szklimy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i
smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy surowe
jajko i połowę startego żółtego sera.
Farszem
napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i
zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie,
ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy
powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą
miękkie.
Pieczemy
w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą
połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz