SKŁADNIKI
2 litry mleka 3,2%
400 ml śmietany 18% (2 duże)
3 jajka
150 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
garść rodzynek
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
herbatniki lub biszkopty lub galaretka
polewa czekoladowa
JAK TO ZROBIĆ
Na dno tortownicy wykładamy herbatniki lub biszkopty.
Mleko
zagotowujemy. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i wlewamy na wrzące mleko.
Zmniejszmy gaz na prawie minimum. Co jakiś czas mieszamy ok. 15
minut do powstania serwatki (będą pływać strzępy, które będą oddzielać się od mleka czyli będą małe grudki i płyn koloru przezroczysto-żółtego - zdjęcie obok).
UWAGA! Trzeba uważać żeby nie przegrzać, bo nie powstanie serek. Powstały serek przelewamy przez gęste sito lub gazę. Studzimy.
UWAGA! Trzeba uważać żeby nie przegrzać, bo nie powstanie serek. Powstały serek przelewamy przez gęste sito lub gazę. Studzimy.
Masło ubijamy
na puch, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do jednolitej masy dodajemy wystudzony serek – po
jednej łyżce. Na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i żurawinę - mieszamy już łyżką.
Masę
serową wykładamy na herbatniki lub biszkopty i wyrównujemy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową lub
posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz