Sałatka z kuskusem i warzywami. Na śniadanie, obiad czy kolację. Do wyboru do koloru. Zrobiłam jej tyle, że starczyło na kolację i obiad dnia następnego. Polecam dokroić jeszcze w cienkie paski sałatę lodową. Smakuje zdecydowanie lepiej :) Chociaż ostrzegam jest dość czosnkowa więc jak ktoś nie przepada za czosnkiem to lepiej odpuścić i zrobić bez. Smacznego!
SKŁADNIKI
0,5 szklanki kuskusu
0,5 szklanki wrzącej wody
200 g fasolki szparagowej (u mnie mix - zielona i żółta)
garść pestek z dyni
łyżka rodzynek
200 g pomidorków koktajlowych lub cherry
sałata lodowa - opcjonalnie
SOS
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku - dla lubiących :)
chilli w proszku
chilli w proszku
1 łyżka soku z cytryny
sól
JAK TO ZROBIĆ
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na ok. 5 minut, aż napęcznieje.
Fasolkę blanszujemy w osolonej wrzącej wodzie przez kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą na 5 minut. Odsączamy na sitku.
Wszystkie składniki na sos łączymy, następnie łączymy z kuskusem i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: rodzynki, pestki, fasolkę i pokrojone pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Możemy dodać też sałatę lodową pokrojoną w cienkie paski - zdecydowanie polecam!
Biorę udział w akcji kulinarnej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz