wtorek, 7 maja 2013

Bułeczki śniadaniowe

Chyba każdy lubi zapach świeżego pieczywa. Cieplutkie bułeczki z rozpływającym się masłem mm mm to jest to. Poniżej przepis na bułeczki śniadaniowe w wersji mini (o średnicy ok. 5 cm) idealne dla dzieci. Oczywiście ciasto można podzielić na mniej części np. 8 i wtedy wyjdą normalne bułeczki wielkości standardowych kajzerek :) Smacznego!


 SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
25 g drożdży
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy lub oleju

do posypania
1 łyżka mleka
słonecznik
sezam
mak

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną wody. 
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy 2 łyżki oliwy i etapami wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto ok. 5 minut. Na koniec całość obtaczamy w oliwie. Ostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 16 części, smarujemy odrobiną mleka, obtaczamy w słoneczniku, sezamie lub maku. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 230 stopni na 30 - 35 minut.