wtorek, 28 maja 2013

Szparagi na cieście francuskim

W zeszłym roku na otwarcie EURO2012 zrobiłam szparagi na cieście francuskim. Wszystkim smakowały i okazały się hitem. W tym roku postanowiłam odświeżyć przepis. Przepis z Palce Lizać GW lekko zmodyfikowany. Róbcie szybko, bo szparagi niebawem przeminął. Smacznego!
 

SKŁADNIKI
275 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
300 g zielonych szparagów
200 g  szynki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka oregano
3 jajka ugotowane na twardo
 100 g żółtego sera 
sok z połowy cytryny
oliwa
sól, pieprz

sos
1 jajko surowe
200 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki śmietany 18%

JAK TO ZROBIĆ
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg i myjemy. Do wrzącej osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny wkładamy szparagi, gotujemy 3 minuty. Odsączamy.

Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem podsmażamy na oliwie. Studzimy.

Dużą blachę wykładamy ciastem francuskim, boki ciasta lekko podnosimy do góry (żeby sos nam nie uciekł, jak polejemy ciasto), rozkładamy podsmażoną cebulę, szynkę i czosnek, pokrojone w plastry jajka na twardo, wszystko to posypujemy oregano. Na wierzch kładziemy szparagi.

Surowe jajko i śmietankę mieszamy na gładką masę - jeżeli sos jest za rzadki dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18%. Sos śmietanowy doprawiamy solą i pieprzem i równomiernie wylewamy na szparagi. Posypujemy startym żółtym serem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut. Smacznego!