piątek, 26 kwietnia 2013

Racuchy z jabłkami

Mm mm cieplutkie racuchy z jabłkami :) Dawno ich nie jadłam i dzisiaj smakowały wyśmienicie. Słodkie, puszyste, co tu dużo mówić po prostu pyszne. Pasują na podwieczorek, a ja je czasami robię w piątek na obiad. Smacznego!


SKŁADNIKI
1,5 - 2 szklanki mąki
4 łyżeczki cukru
25 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 duże jabłko
olej lub oliwa do smażenia 
cukier puder do posypania

JAK TO ZROBIĆ
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną mleka.

(1) Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione drożdże, zagarniając troszkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę. 

(2) Jak drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały cukier i ciepłe mleko. 

(3) Mieszamy na gładką masę i dodajemy jabłka, ponownie mieszamy. 

(4) Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Smażymy na rozgrzanym oleju.

Racuchy posypujemy cukrem pudrem.