sobota, 6 kwietnia 2013

Tiramisu

Dzisiaj świętujemy urodziny mojego męża. Z tej okazji zrobiłam tiramisu. 


SKŁADNIKI
5 żółtek (z białek robię bezy)
100g cukru pudru
500g serka mascarpone
75ml amaretto
300ml zimnej mocnej kawy (1 łyżka kawy)
200g biszkoptów (1 opakowanie biszkoptów SAN) 
      lub biszkopt domowej roboty wg przepisu Biszkopt Idealny

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zaparzenia kawy. Studzimy i dodajemy amaretto.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładka masę. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy aż masa zgęstnieje. Biszkopty wkładamy do kawy z alkoholem i szybko wyciągamy (nie mogą się rozpadać). Ciasto robimy warstwami. Nasączone biszkopty układamy na dnie formy, posypujemy lekko kakao, wykładamy krem. Tak robimy trzy warstwy. Kończymy kremem i posypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tiramisu jest najlepsze na drugi dzień. Smacznego!