piątek, 5 kwietnia 2013

Krupnik

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Dzisiaj krupnik wg przepisu z dodatku Palce Lizać Gazety Wyborczej. Zwykle gotuję ją inaczej, ale w takiej wersji też nam smakowała.

SKŁADNIKI
250g mięsa z kością (ja dałam 4 żeberka wieprzowe)
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, 1 pietruszka, por, seler)
5 ziemniaków
listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, maggi lub vegeta
Koperek lub natka pietruszki do posypania

JAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny, gotujemy ok. 20 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy umyty por (w całości). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą.
Przed podaniem wyjmujemy pora i rozlewamy do talerzy, każdą porcję posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.