Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Dzisiaj krupnik wg
przepisu z dodatku Palce Lizać Gazety Wyborczej. Zwykle gotuję ją inaczej, ale w takiej wersji też nam smakowała.
SKŁADNIKI
250g mięsa
z kością (ja dałam 4 żeberka wieprzowe)
0,5
szklanki kaszy jęczmiennej
1 pęczek
włoszczyzny (3 marchewki, 1 pietruszka, por, seler)
5
ziemniaków
listek
laurowy
4 ziarenka
ziela angielskiego
sól,
pieprz, maggi lub vegeta
Koperek
lub natka pietruszki do posypania
JAK TO ZROBIĆ
Mięso
myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy oraz
ziele angielskie i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny,
gotujemy ok. 20 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę
lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy umyty por (w całości). Po 10
minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu
aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania
doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą.
Przed
podaniem wyjmujemy pora i rozlewamy do talerzy, każdą porcję posypujemy
posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz