czwartek, 16 maja 2013

Pizza kukurydziana z patelni

Szybka dietetyczna kolacja. Przepis znalazłam na blogu: klik. Pizza całkiem, całkiem, dlaczego? Zdania na temat smaku są podzielone. Strona męska zjadła z apetytem i wołała o dokładkę, a strona damska zjadła częściowo swój przydział, bo resztę oddała w ramach dokładki.
Zaleta tej pizzy to czas, wystarczy zaledwie 10-15 minut i mamy ciepły i lekki posiłek na kolację. Polecam zrobić, żeby się przekonać jak ładnie pachnie i smakuje. Smacznego.


SKŁADNIKI 
na pizzę o średnicy ok. 20 cm
4 łyżki kaszki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia

na górę
szynka
pomidor
oliwki
cebula
suszona bazylia
suszone oregano

JAK TO ZROBIĆ
Do miski wsypujemy mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju wylewamy ciasto. Układamy ulubione składniki, w moim przypadku to: cebula, szynka, pomidor, oliwki. Wszystko to posypujemy oregano i bazylią. Podsmażamy lekko spód ok. 2-3 minut.

Następnie przekładamy pizzę na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na 5-7 minut. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.