poniedziałek, 20 maja 2013

Naleśniki ze szpinakiem

Odwiedziłam osiedlowy bazarek i nie mogłam się oprzeć młodym warzywom. W koszyku oczywiście znalazły się szparagi, szczypiorek, botwinka, ogórki gruntowe, rzodkiewka, szpinak, koperek, a na deser dołożyłam rabarbar. I tak z tych wszystkich warzyw zrobiłam chłodnik, szparagi na cieście francuskim, naleśniki ze szpinakiem, a na deser ciasto z rabarbarem. Dzisiaj przepis na naleśniki ze szpinakiem, a w następnych postach kolejne wiosenne przepisy.
 

SKŁADNIKI
na ciasto naleśnikowe (przepis staropolski - sprawdzony, bardzo dobry)
2 szklanki mleka 32%
szczypta soli
4 jajka
1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
mąka – tyle ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję (ja daję ok. 10 czubatych łyżek)
oliwa do posmarowania patelni

 SKŁADNIKI
na farsz ze szpinaku
400 - 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
0,5 kostki sera feta
2 łyżki śmietany 18% 

JAK TO ZROBIĆ 
Zaczynamy od usmażenia naleśników. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko, sól, całe jajka i płynne chłodne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami mąkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, gładkie i lśniące. Odstawiamy na 20 minut, by „wypoczęło”. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, rumieniąc z obu stron.
 
W trakcie smażenia naleśników robimy farsz ze szpinaku. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy umyty i posiekany bardzo drobno szpinak. Doprawiamy białym pieprzem. Pokruszony ser feta dodajemy do szpinaku, a na koniec dokładamy śmietanę. Studzimy.
  


 Gotowe naleśniki przekładamy masą ze szpinaku, zawijamy i jemy lub jeszcze raz podsmażamy na maśle. Smacznego!