sobota, 4 maja 2013

Zupa ogórkowa jak u mamy

Nie ma jak zupa domowej roboty, a jeszcze taka z naszego dzieciństwa którą robi mama. Zeszło mnie na wspomnienia, dlatego dzisiaj zupa ogórkowa.

SKŁADNIKI
300 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
4-5 ziemniaków
5 ogórków kiszonych
2 łyżki koperku
2 łyżki śmietany 18%

JAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy wszystkie szumowiny i wrzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok.30minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zupę solimy, pieprzymy, dajemy vegetę - oczywiście dosmaczanie wg upodobań. Przed podaniem zaprawiamy zupę śmietaną. Do miseczki ze śmietaną odlewamy trochę zupy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, tak rozrobioną śmietanę wlewamy do garnka. Dosypujemy koperek.