poniedziałek, 13 maja 2013

Barszczyk czerwony na domowym zakwasie

Przez ostatnie kilka dni "chodził za mną" smak czerwonego barszczyku, takiego prawdziwego, nie oszukanego - z torebki! Przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej Palce Lizać. Powiem tak: barszczyk jest na domowym zakwasie i smakuje wyśmienicie. Kto chce sobie przypomnieć BN to zachęcam do zrobienia. Smacznego!


SKŁADNIKI
zakwas na barszcz
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziarnistej
1/2 łyżeczki cukru
1 kromka chleba razowego

czysty barszcz
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby plaster selera
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu
sól, pieprz, cukier 

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zakwasu. Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. 

Robimy czysty barszcz. Buraki i jabłko obieramy. Buraki kroimy w plastry, a jabłko w ćwiartki. Układamy w garnku, dodajemy selera i pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.