piątek, 14 listopada 2014

Pigwa do herbaty czyli polska cytryna

Pigwa dodana do herbaty zamiast cytryny wzbogaca smak jak i aromat. Owoce pigwy przypominają kształtem i kolorem cytrynę, a także zawierają dużo witamin C, A i B oraz minerałów i pektyn. Jesienią można ją znaleźć pod krzakami pigwowca. Niestety pigwa jest twarda w porównaniu z cytryną.

Bardzo lubię pić herbatę pigwą w szczególności w zimę. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa musi być cała przykryta sokiem.

Smacznego!!!






SKŁADNIKI
pigwa
cukier


JAK TO ZROBIĆ

Wersja I - bez pasteryzacji
Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby pigwa puściła sok. 

Słoiki myjemy, wyparzamy. 

Przekładamy pigwę wraz z sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na cukier. Jak rozdzielimy pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze cukrem. Słoiki lekko zakręcamy, aby "gaz" uciekał. Stawiamy na słonecznym parapecie na kilka dni, tak aby cukier rozpuszczał się. Co jakiś czas możemy przemieszać pigwę lub potrząsnąć słoikiem, aby cukier się rozpuścił. Możemy ponownie wsypać cukier jeżeli uważamy, że jest za mało soku. Pamiętajmy, że pigwa musi być cała zakryta sokiem. Po 9-14 dniach możemy zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. 

Ta wersja pigwy w słoikach jest bez pasteryzowania - będziecie czuć trochę sfermentowany sok, ale mi on nie przeszkadza. W herbacie szybko znika :) 

Wersja II - z pasteryzacją
Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę lub plastry (razem ze skórką). Zasypujemy cukrem. Ostawiamy na 2 -3 godziny, aby pigwa puściła sok. 

Słoiki myjemy, wyparzamy. 

Przekładamy pigwę wraz z sokiem do słoików, ale zostawiamy na górze trochę miejsca na cukier. Jak rozdzielimy pigwę w słoikach zasypujemy jeszcze cukrem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 - 30 minut. Woda nie może zakrywać pokrywek. Studzimy.










Biorę udział w akcjach:

Herbata w roli głównej