poniedziałek, 29 grudnia 2014

Śledź w bazylii i tymianku

Święta, święta i po świętach... Za dwa dni Sylwester może zrobicie śledzika w bazylii i tymianku?







SKŁADNIKI
500 g śledzi
2 cebule (biała i czerwona)
130 ml wody
3 łyżki octu winnego
3 łyżeczki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
1-2 łyżki tymianku
1-2 łyżki bazylii


JAK TO ZROBIĆ
Śledzie moczymy ok. 3 godzin lub całą noc.

Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy ocet, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Studzimy.

Śledzie odsączamy, kroimy w większe kawałki. 

W większym naczyniu układamy warstwami: śledzie, cebulę z zalewy i posypujemy przyprawami (zwykle w litrowym słoiku wychodzi po 5 warstw). Na koniec wszystko zalewamy zalewą i zasypujemy bazylią i tymiankiem. Ostawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 2 dni.

Smacznego!













Śledzie Wigilijne 2014Przekąski SylwestroweWigilia 2014