sobota, 20 kwietnia 2013

Pieczony udziec z indyka

Jakiś czas temu mąż kupił udziec z indyka. Nie miałam wtedy na niego pomysłu, więc wylądował w zamrażarce. Wczoraj przypomniałam sobie o nim. Poszukałam w necie co to można ciekawego z niego zrobić. Połączyłam kilka przepisów i powstał pyszny indyk na sobotni obiad. Mięso wyszło bardzo miękkie i smaczne. Aromat pieczonego indyka unosił się w całym domu. Polecam i smacznego!

 
SKŁADNIKI
1 kg udźca z indyka
2-3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
mielona słodka papryka
majeranek

JAK TO ZROBIĆ
Udziec z indyka myjemy, osuszamy. Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół. W mięsie robimy nacięcia, wsypujemy do niego sól i wkładamy połowę czosnku. Cały udziec obficie posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Wkładamy do ręka i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, żeby mięso ładnie się zarumieniło. Płyn, który powstał z pieczenia zlewamy do garnuszka i robimy sos - zagęszczamy mąką.

Udziec jedliśmy z pieczonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

przed upieczeniem


po upieczeniu
Pieczony udziec indyka z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.