Ze
szpinakiem mam złe doświadczenia, nie wspominam go dobrze. Po pierwsze niechęć
do niego pojawił się w przedszkolu i szkole, wiadomo - jak u wszystkich dzieci, a po drugie kiedyś go zrobiłam i niestety
nie wyszedł, bo smakował jak trawa.
Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy - pozdrawiam Cię Dorotko! Okazało się, że szpinak całkiem dobrze smakuje. Danie TO robi się raz dwa trzy, a jakie mm mm pyszności wychodzą. Dla mnie niebo w gębie i od tamtej pory zakochałam się w szpinaku. Smacznego i gorąco polecam!
Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy - pozdrawiam Cię Dorotko! Okazało się, że szpinak całkiem dobrze smakuje. Danie TO robi się raz dwa trzy, a jakie mm mm pyszności wychodzą. Dla mnie niebo w gębie i od tamtej pory zakochałam się w szpinaku. Smacznego i gorąco polecam!
SKŁADNIKI
na 4 porcje
na 4 porcje
1 paczka szpinaku mrożonego liście lub 500 g szpinaku świeżego baby
4 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
makaron - ilość wg uznania
100 g
sera pleśniowego niebieskiego (1op.trójkąta sera lazur)
3
łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki masła
oliwa
przyprawy
przyprawy
sól
pieprz biały
pieprz biały
chili
JAK TO ZROBIĆ
Pierś
z kurczaka myjemy, osuszmy i kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, białym pieprzem i chilli, mieszamy dolewając oliwę. Smażymy na patelni.
Szpinak rozmrażamy tzn. wrzucamy na patelnię, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy.
W trakcie gotujemy makaron.
Na drugiej patelni, na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak, troszkę solimy i chwilę dusimy.
Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, cały czas mieszamy. Gdy ser ładnie się rozpuści dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy dosłownie chwilę trzymamy na ogniu, dokładamy makaron, mieszamy i gotowe.
Szpinak rozmrażamy tzn. wrzucamy na patelnię, przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy.
W trakcie gotujemy makaron.
Na drugiej patelni, na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek, dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak, troszkę solimy i chwilę dusimy.
Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, cały czas mieszamy. Gdy ser ładnie się rozpuści dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy dosłownie chwilę trzymamy na ogniu, dokładamy makaron, mieszamy i gotowe.
Super, warte wypróbowania:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń