niedziela, 21 kwietnia 2013

Szarlotka

Szarlotka - pychotka. Sprawdzony przepis na szarlotkę. Smacznego!
 

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g masła lub masła roślinnego
20 g drożdży
1 łyżka oliwy
szczypta soli
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych antonówek lub innych jabłek
sok z cytryny
1 kopiasta łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz do wysmarowania formy

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od jabłek: myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, dodajemy kopiastą łyżkę cukru i odstawiamy w chłodne miejsce.

Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane masło, wszystko mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, dodajemy rozkruszone drożdże, oliwę i jajka. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto nie odchodzi od ręki i jest lepkie dodajemy małymi partiami mąkę. Ciasto musi być sprężyste i nie może przyklejać się do ręki. 

3/5 ciasta wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosimy boki na ok. 3/4 wysokości. Następnie wykładamy starte jabłka i posypujemy cynamonem. Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odchodzą od formy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem.