czwartek, 11 kwietnia 2013

Amoniaczki

Ciasteczka - małe z cukrem i do tego domowej roboty - kto ich nie lubi? Moje dzieci bardzo je lubią, czy są to kruche, czy drożdżowe, czy też pierniczki. Wszystkie znikają co do jednego :) 
W kuchni mam dwóch Pomocników, którzy dosypują mąki, zagniatają, wałkują i wycinają różne kształty. Co ja bym bez nich zrobiła? Sami popatrzcie co zrobili swoimi małymi rączkami.


SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
2 jajka
2,5 szklanki mąki + mąką do zagniatania
1 szklanka mleka
20g amoniaku
1 torebka cukru wanilinowego
2 łyżki stopionego masła

zanim włożymy do piekarnika
1 białko do posmarowania ciastek
migdały lub cukier do posypania
  
JAK TO ZROBIĆ
Do mleka wsypujemy przesiany amoniak i lekko podgrzewamy.
Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy cukier wanilinowy, mleko z amoniakiem, przesianą mąkę i na koniec wlewamy stopione masło. 
Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dosypując tyle mąki, aby dało się wałkować. Dokładnie wyrabiamy i wałkujemy na grubość 4-5mm. Wykrawamy różne wzory. 
Ciasteczka smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem lub pokruszonymi migdałami. 
Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 7-10minut, na złoty kolor.