Kto ma ochotę na wołowinę? Jak wiadomo do wołowiny trzeba mieć cierpliwość, bo jest czasochłonna. Na początku trzeba ją cienko pokroić, potem doprawić - pamiętaj, żeby NIE SOLIĆ, a potem długo dusić, żeby była miękka. Doszłam już do wprawy co do smaku i miękkości. Ten przepis jest bardzo prosty i sprawdzony, nie wymaga dużej pracy, jedynie potrzebny jest CZAS i ładna wołowina. Do wołowiny zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty.
500 g wołowiny (udziec wołowy)
1 duża cebula
1 kostka wołowa
mąka
olej do smażenia
przyprawy
pieprz czarny
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
na surówkę
czerwona kapusta
por
jabłko
musztarda
majonez
śmietana
sok z cytryny
sól
ewentualnie cukier
na surówkę
czerwona kapusta
por
jabłko
musztarda
majonez
śmietana
sok z cytryny
sól
ewentualnie cukier
JAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy, przyprawiamy czarnym pieprzem z dwóch stron i obtaczamy w mące. Na bardzo rozgrzanej patelni z olejem smażymy wołowinę z każdej strony.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy.
Mięso przekładamy do cebulki, podlewamy wodą, wrzucamy kostkę wołową, ziele angielskie i liść laurowy. Ogień przekręcamy na minimum i tak dusimy do miękkości, ok. 1 godziny. Na koniec zagęszczamy sos mąką lub śmietaną.
SURÓWKA
Kapustę czyścimy, myjemy, szatkujemy, solimy. Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach i skrapiamy z sokiem z cytryny. Pora kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
SURÓWKA
Kapustę czyścimy, myjemy, szatkujemy, solimy. Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach i skrapiamy z sokiem z cytryny. Pora kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz