czwartek, 25 kwietnia 2013

Placek drożdżowy z jagodami

Zapraszam na placek drożdżowy z jagodami. Sok wypity, a jagody zostały... Długo nie były samotne, bo zaraz wylądowały na moim placku.



SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
owoce: jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie - do wyboru do koloru

rozczyn
30 g drożdży
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka

JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od rozczynu. Mleko z cukrem lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. 

Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy rozbełtane jajka, wystudzone masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Moje rady
1. Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku. 
lub
2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy, potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.

3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.