Zapraszam na placek drożdżowy z jagodami. Sok wypity, a jagody zostały... Długo nie były samotne, bo zaraz wylądowały na moim placku.
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
owoce: jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie - do wyboru do koloru
rozczyn
rozczyn
30 g drożdży
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od rozczynu. Mleko z cukrem lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy rozbełtane jajka, wystudzone masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy rozbełtane jajka, wystudzone masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Moje rady
1. Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku.
lub
2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy, potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.
3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.
1. Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku.
lub
2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy, potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.
3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz