wtorek, 17 września 2013

Lane kluski na mleku

Powrót do dzieciństwa - lane kluski dobrze smakują na śniadanie, obiad i kolację :) Lane kluski przez innych nazywane zacierką. Smacznego!
 
 
SKŁADNIKI na 500 ml mleka
1 jajko
mąka - na oko :)
odrobina mleka - można pominąć
sól

JAK TO ZROBIĆ
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy przesianą mąkę i odrobinę mleka (można pominąć). Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Konsystencja ma być jak gęsta śmietana. Jak jest za płynna dodajemy mąki, jak za gęsta dodajemy mleko.

Kluski możemy zrobić na kilka sposobów:
1) Na wrzące mleko lejemy gęsty płyn - stąd nazwa - lane kluski :)
2) Nakładamy na małą łyżeczkę gęstą "śmietanę" i wkładamy do mleka
3) Przecieramy przez bardzo grube sito - oczka wielkości 0,5 cm