czwartek, 12 września 2013

Indyk zapiekany z brokułami

Potrawa zapieczona w piekarniku zazwyczaj wszystkim smakuje, a to w dużej mierze za sprawą chrupiącej złotej skórki, która powstaje na wierzchu. No i ten zapach.... rozchodzi się po całym domu. Indyk w kremowym sosie z pieczarkami i brokułami bardzo fajnie się komponuje. Nie wspominając już, że obiad lub kolacja powstaje w ekspresowym tempie. Do obiadu zrobiłam jeszcze pieczone ziemniaczki. Smacznego!

 

SKŁADNIKI
500 g piersi indyka
300 g pieczarek
po łyżce oleju i masła
200 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki mąki
brokuł
100 g sera gouda
pieprz
sól

JAK TO ZROBIĆ
Myjemy indyka, osuszamy i kroimy w paski. 

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na głębokiej suchej patelni, potem dodajemy po łyżce masła i oleju, smażymy 3 - 4 minuty. Podlewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.

Śmietankę łączymy z mąką i wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

 Brokuła blanszujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem z patelni, posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy na górnym poziomie piekarnika w temperaturze 220*C przez 10-15 minut.