poniedziałek, 9 września 2013

Kotleciki bałkańskie

Dzisiaj nowość w kuchni - kotleciki bałkańskie czyli kotlety mielone z tymiankiem, natką pietruszki i pomidorami. Niby taki niepozorny mielony z wkładką, a smakuje całkiem smacznie. Szybki obiad (jeżeli mamy już gotowe zmielone mięso), a jeszcze szybciej znikają z talerza... Przepis z Palce Lizać GW. Polecam i smacznego!


 SKŁADNIKI
500 g mielonego mięsa mieszanego - u mnie łopatka wieprzowa
100 g posiekanej natki pietruszki
jajko
1/2 puszki krojonych pomidorów
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos Ljutenica
1/2 szklanki keczupu
łyżka pasty paprykowej, np. węgierskiej
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
sól

JAK TO ZROBIĆ
Z podanych składników na kotlety wyrabiamy jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem ljutenica. U mnie było tradycyjnie czyli z ziemniakami i z pomidorami ze śmietaną.

Składniki na sos mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Taki sos podaje się do grillowanych kotletów mielonych na Bałkanach. 




  Biorę udział w akcji: