poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto z węgierkami

Śliwka węgierka to jeden z moich ulubionych owoców. Mogłabym ją jeść kilogramami, niestety potem to się źle kończy :( Jest to owoc, który lubię tylko na surowo i w cieście. Zatem zapraszam do zrobienia ciasta maślankowego ze śliwkami. Szybkie i łatwe w wykonaniu, trzeba mieć jedynie maślankę i kilka standardowych produktów, które zwykle mamy w lodówce i na półce w kuchni. Powiem tak: u nas ciasto nie zdążyło wystygnąć, a zostało prawie całe zjedzone. Smacznego!

 

SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
śliwki węgierki - ilość wg uznania


JAK TO ZROBIĆ
Cukier i jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut. Maślankę i olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.
Ze śliwek wyciągamy pestki, kroimy na pół lub w ćwiartki.
Węgierki układamy na cieście, lekko wduszamy. Możemy posypać kruszonką lub grubym cukrem. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor. Podajemy posypane z cukrem pudrem.
 Smacznego!