czwartek, 3 października 2013

Marmolada owocowa

Marmolada owocowa - do babeczek, drożdżówek, pączków czy na kanapkę. 
Tą miseczkę z marmoladą (3 łyżki), którą widać na zdjęciu, moja córka pochłonęła w momencie, niczym nie zagryzając i popijając, a nie powiem była dość słodka. Na koniec powiedziała tylko: Mamo, poproszę jeszcze...



SKŁADNIKI
śliwki węgierki
jabłka antonówki
gruszki
ewentualnie cukier

ilość owoców wg uznania
u mnie było po 1,5 kg śliwek, jabłek i gruszek

dwa garnki, woda i trzy wieczory

JAK TO ZROBIĆ
Owoce dokładnie myjemy. Ze śliwek wyciągamy pestki i odrzucamy śliwki robaczywki :) Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy pestki, kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka. Możemy zasypać troszkę cukrem, ewentualnie na sam koniec doprawiamy do smaku.

Potrzebujemy dwóch garnków. Do jednego nalewamy wodę i wkładamy do niego garnek napełniony owocami. Jak jest za mało wody to uzupełniamy. Stawiamy na malutkim ogniu i co jakiś czas mieszamy. 

Zrobienie marmolady jest dość czasochłonne, dlatego trzeba mieć dużo cierpliwości. U mnie zrobienie marmolady trwało 3 dni po 4 godziny dziennie. Dążymy, aby wszystkie owoce rozpadły się i całość zgęstniała.

Na koniec wszystko miksujemy i ewentualnie dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry "nogami" i odstawiamy do wystudzenia.

Można jeszcze pasteryzować 10-15 minut, ja tego nie robię.



 Biorę udział w akcjach kulinarnych

Akcja z gruszką w tle