wtorek, 8 października 2013

Zupa buraczkowa

Jak byłam mała, mama gotowała zupę buraczkową z fasolą. Razem z siostrą nie lubiłyśmy jej jeść, za to tata za nią przepadał :) Łowiłyśmy ją w zupie i szybko przekładałyśmy do talerza taty :) Dzisiaj role się odwróciły (gdy patrzę na siebie i swoje dzieci), bo tym razem ja jem chętnie fasolę, a dzieci kręcą nosem... No cóż, poczekamy i zobaczymy za 20 lat...


SKŁADNIKI
300 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
4-5 ziemniaków
2-3 buraczki
puszka białej fasoli
natka pietruszka
2 łyżki śmietany 18%

JAK TO ZROBIĆ
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy wszystkie szumowiny i wrzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok.30minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojone w drobna kosteczkę buraczki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Fasolę odcedzamy z zalewy i wkładamy do garnka. Zupę solimy, pieprzymy, dajemy vegetę - oczywiście dosmaczanie wg upodobań. Przed podaniem zaprawiamy zupę śmietaną. Do miseczki ze śmietaną odlewamy trochę zupy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, tak rozrobioną śmietanę wlewamy do garnka. Smacznego!