SKŁADNIKI
180 g masła
190 g mąki pszennej
170 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 roztrzepane jajka
śliwki węgierki lub gruszki lub jabłka
gruby cukier do posypania (u mnie perlisty)
JAK TO ZROBIĆ
Mąkę
i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i roztrzepane
jajka. Mieszamy przy pomocy miksera do połączenia składników (nie
dłużej). Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w ćwiartki. Posypujemy grubym cukrem np. perlistym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Studzimy i podajemy lekko ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz