czwartek, 31 października 2013

Ciasto ze śliwkami

Wow! Co za ciasto! Przepis znalazłam na blogu KLIK. Błyskawiczna robota. Jedynie z pieczeniem jest nieco dłużej - godzina w piekarniku... Ale efekt jest taki, że ostatni kawałek, który jadła moja córka był jeszcze ciepły. Każdy jadł aż mu się uszy trzęsły :) Więc zachęcam do zrobienia.

 

SKŁADNIKI 
180 g masła
190 g mąki pszennej
170 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 roztrzepane jajka
śliwki węgierki lub gruszki lub jabłka
gruby cukier do posypania (u mnie perlisty)


JAK TO ZROBIĆ
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i roztrzepane jajka. Mieszamy przy pomocy miksera do połączenia składników (nie dłużej). Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w ćwiartki. Posypujemy grubym cukrem np. perlistym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Studzimy i podajemy lekko ciepłe.




Smacznego!