czwartek, 18 kwietnia 2013

Mini drożdżówki z nutellą

Mini drożdżówki do herbaty i kawy :)



SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
100 g masła
 0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
 
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. 

Mąkę przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione drożdże. Delikatnie zagarniamy mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta śmietana.

Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem i cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!

Gdy drożdże opadną wlewamy rozpuszczone masło i cukier do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.

Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na trzy części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki.

Smarujemy dżemem / marmoladą / powidłami / masą makową / nutellą wg upodobań (moje dzieci uwielbiają z nutellą) zawijamy w roladę i tniemy na kawałki o szerokości 2-3 cm, układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawiamy na 10 minut.

Jajko rozbełtujemy, smarujemy drożdżówki, posypujemy cukrem perlistym (jak w moim przypadku) / grubym cukrem / kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.