Sobotni obiad zrobiłam wg Kulinarnych Inspiracji Kamisa, co nieco zmieniłam. Miód, który dodałam do warzyw super komponuje się z kurczakiem. Warzywa są bardzo smaczne, a zwłaszcza fasolka. Na dobrą sprawę nie trzeba robić sałatki, bo mięso, ziemniaki i warzywa mamy w jednej brytfance. Składniki podałam na 16 szt. pałek kurczaka, ale ziemniaków jeszcze dokroiłam i upiekłam oddzielnie, bo już nie mieściły mi się na kurczaku. Polecam i smacznego!
SKŁADNIKI
dla 4 osób dorosłych i 4 dzieci
16 pałek kurczaka
450g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej świeżej lub mrożonej
6 marchewek
6 cebul czerwonych
8 ząbków czosnku
6 ziemniaków
przyprawy
sól
pieprz biały
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
2 łyżki miodu
2 łyżki miodu
JAK TO ZROBIĆ
Pałki z kurczaka nacieramy solą i białym pieprzem, ostawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Marchewkę obieramy i kroimy pod skosem na grube plastry.
Fasolkę rozmrażamy (świeżą kroimy na kawałki długości 3cm).
Cebule kroimy na ósemki.
Czosnek obieramy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Mieszamy z oliwą i rozmarynem.
Ziemniaki, które nie zmieściły mi się na kurczaku zmieszałam z oliwą i przyprawą do ziemniaków. Upiekłam w oddzielnym naczyniu.
Kurczaka obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy paprykę, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę), tymianek, wszystko dokładnie mieszamy.
Na tłuszczu po kurczaku rozpuszczamy miód, dodajemy marchewkę, fasolkę, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut cały czas mieszamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy oregano, mieszamy. Na warzywach układamy pałki z kurczaka i rozmarynowe ziemniaki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni ok. 60 minut.
Czosnek obieramy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Mieszamy z oliwą i rozmarynem.
Ziemniaki, które nie zmieściły mi się na kurczaku zmieszałam z oliwą i przyprawą do ziemniaków. Upiekłam w oddzielnym naczyniu.
Kurczaka obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy paprykę, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę), tymianek, wszystko dokładnie mieszamy.
Na tłuszczu po kurczaku rozpuszczamy miód, dodajemy marchewkę, fasolkę, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut cały czas mieszamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy oregano, mieszamy. Na warzywach układamy pałki z kurczaka i rozmarynowe ziemniaki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni ok. 60 minut.
przed pieczeniem |
po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz