piątek, 10 maja 2013

Pizza ze szpinakiem i fetą

Szybka piątkowa kolacja dla mnie i dzieci, a dla mojego męża obiadokolacja.
O godzinie 17:30 dzwoni mąż i mówi że jedzie do domu i że nie jadł dzisiaj obiadu. Co ja na to: kup pieczywo i coś na kanapki, ale potem otwieram lodówkę i... zobaczyłam drożdże więc mówię, a może masz ochotę na pizzę? Usłyszałam: pewnie, że tak :) 
Zawołałam dzieci i zabraliśmy się za robienie pizzy. Jedna była z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem fetą, a druga z sosem pomidorowym, szynką, cebulą, zielonymi oliwkami i pomidorem (zdjęcia brak, bo szybko zniknęła z talerza).
O godzinie 19 zajadaliśmy już pizzę.
Zawsze trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto, a dzisiaj było odwrotnie. Tym razem musiałam czekać aż sos się odparuje. Dzisiaj było ciepło więc drożdże rosły bardzo szybko.


SKŁADNIKI 
na
2 pizze o średnicy 25 cm 
lub 
jedna duża blacha piekarnikowa
50 g drożdży (pół kostki) 
250 ml ciepłej wody
3 szklanki mąki 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki soli 
2 łyżki oliwy
sos
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, chili, słodka papryka do smaku

garść świeżego szpinaku lub 6 kulek mrożonego szpinaku liści
pół kostki sera feta

ser żółty lub mozzarella


JAK TO ZROBIĆ
Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Na środku robimy dołek i wlewamy rozrobione drożdże i mieszamy z odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak drożdże urosną i opadną dodajemy wodę, oliwę i zagniatamy ciasto do jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie jak ciasto rośnie, robimy sos. Cebulę kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie przyprawy (oregano, bazylię, cukier, pieprz, paprykę słodką, chili, sól) chwilę mieszamy, uważamy żeby nie przypalić. Następnie wlewamy puszkę pomidorów i dusimy na małym ogniu aż cały płyn odparuje. Na koniec miksujemy na jednolitą masę.

Szpinak rozmrażamy. Na maśle smażymy czosnek i dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu odparowania wody.

Ciasto dzieli my dwie części. Na blaszce podsypanej mąką wałkujemy ciasto.

Na jednej pizzy: smarujemy sos, rozkładamy szpinak i pokrojony w kostkę ser feta.

Na drugiej pizzy: smarujemy sos, starty żółty ser lub plasterki mozzarelli, i dodatki na jakie mamy ochotę i wszystko znów przysypujemy serem lub mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni, na 20-25 minut. Oczywiście zaglądamy i sprawdzamy.




Pizza Inaczej