Przez ostatnie kilka dni "chodził za mną" smak czerwonego barszczyku, takiego prawdziwego, nie oszukanego - z torebki! Przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej Palce Lizać. Powiem tak: barszczyk jest na domowym zakwasie i smakuje wyśmienicie. Kto chce sobie przypomnieć BN to zachęcam do zrobienia. Smacznego!
SKŁADNIKI
zakwas na
barszcz
2 buraki
2 ząbki
czosnku
2 liście
laurowe
4 ziarenka
ziela angielskiego
1 łyżka
soli gruboziarnistej
1/2
łyżeczki cukru
1 kromka
chleba razowego
czysty barszcz
czysty barszcz
2-3 buraki
1 jabłko
1 gruby
plaster selera
2 ząbki
czosnku
1 liść
laurowy
3 ziarenka
ziela angielskiego
3 szklanki
przecedzonego przez ściereczkę zakwasu
sól,
pieprz, cukier
JAK TO ZROBIĆ
JAK TO ZROBIĆ
Zaczynamy od zakwasu. Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do
litrowego słoika, dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami
przegotowanej ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni.
Robimy czysty barszcz. Buraki i jabłko obieramy. Buraki kroimy w plastry, a jabłko w ćwiartki. Układamy w garnku, dodajemy selera i pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Robimy czysty barszcz. Buraki i jabłko obieramy. Buraki kroimy w plastry, a jabłko w ćwiartki. Układamy w garnku, dodajemy selera i pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz