Szybka piątkowa kolacja dla mnie i dzieci, a dla mojego męża obiadokolacja.
O godzinie 17:30 dzwoni mąż i mówi że jedzie do domu i że nie jadł dzisiaj obiadu. Co ja na to: kup pieczywo i coś na kanapki, ale potem otwieram lodówkę i... zobaczyłam drożdże więc mówię, a może masz ochotę na pizzę? Usłyszałam: pewnie, że tak :)
Zawołałam dzieci i zabraliśmy się za robienie pizzy. Jedna była z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem fetą, a druga z sosem pomidorowym, szynką, cebulą, zielonymi oliwkami i pomidorem (zdjęcia brak, bo szybko zniknęła z talerza).
O godzinie 19 zajadaliśmy już pizzę.
Zawsze trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto, a dzisiaj było odwrotnie. Tym razem musiałam czekać aż sos się odparuje. Dzisiaj było ciepło więc drożdże rosły bardzo szybko.
SKŁADNIKI
na
2 pizze o średnicy 25 cm
lub
jedna duża blacha piekarnikowa
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
sos
1 duża
cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka
pomidorów
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
bazylii
1 łyżeczka
cukru
1 łyżka
oliwy
sól,
pieprz, chili, słodka papryka do smaku
pół kostki
sera feta
ser żółty lub mozzarella
ser żółty lub mozzarella
Drożdże
rozrabiamy z cukrem i odrobiną wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i dokładnie
mieszamy. Na środku robimy dołek i wlewamy rozrobione drożdże i mieszamy z
odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak drożdże urosną i opadną
dodajemy wodę, oliwę i zagniatamy ciasto do jednolitej masy, w razie potrzeby
dodajemy trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją
objętość.
W tym
czasie jak ciasto rośnie, robimy sos. Cebulę kroimy, czosnek przeciskamy przez
praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie przyprawy (oregano, bazylię,
cukier, pieprz, paprykę słodką, chili, sól) chwilę mieszamy, uważamy żeby nie
przypalić. Następnie wlewamy puszkę pomidorów i dusimy na małym ogniu aż cały
płyn odparuje. Na koniec miksujemy na jednolitą masę.
Szpinak
rozmrażamy. Na maśle smażymy czosnek i dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy do
momentu odparowania wody.
Ciasto
dzieli my dwie części. Na blaszce podsypanej mąką wałkujemy ciasto.
Na jednej
pizzy: smarujemy sos, rozkładamy szpinak i pokrojony w kostkę ser feta.
Na drugiej
pizzy: smarujemy sos, starty żółty ser lub plasterki mozzarelli, i dodatki na jakie mamy ochotę i
wszystko znów przysypujemy serem lub mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz